Sotiesimama's Blog

Just another WordPress.com weblog

Rețetă de Cozonac ”Panică în Bucătărie” Mai 5, 2012

Uneori mă simt vinovată de cât de mult îmi iubesc mașina de pâine. Cum să nu o iubesc dacă face pâini minunate, sănătoase și eu nici nu trebuie să mă murdăresc pe mâini. Asta înseamnă mult pentru mine tocmai pentru că știu ce înseamnă a frământa. Și așa, înainte de Paște, am tot visat la un cozonac bun dar la care să nu muncesc deloc. Adică să arunc totul în mașina de pâine și să scot un cozonac minunat. Și am reușit! Mi-a ieșit cel mai reușit produs în mașina de pâine! :D Dacă vreți să vă iasă rețeta trebuie să o respectați pas cu pas, da?

Mai întâi trebuie să aveți prin casă 2 copii flămânzi și să fiți cu gandul că tre să mănânce și ei. Apoi trebuie să scoateți laptele rece să îl încălziți un pic cam tare și apoi să îl lăsați la răcit ;). Între timp vă apucați de tăiat rahatul soldăței ( nu cuburi, ci soldăței) nici prea groși, nici prea subțiri. Apoi cerneți făina, care trebuie să fie de la țară. Puneți 400ml de lapte în cuvă și 400 gr de făină, în același timp trebuie să vă sunați fostul șef să vă certați cu el și să vă enervați la maxim. E musai să respectați toți pașii! Apoi puneți 2 linguri de zahăr pudră, 1 1/2 linguriță de sare și 1 1/2 linguriță de drojdie uscată și dați drumul la mașina de pâine. Mașina de pâine trebuie să vă dea eroare, să malaxeze încontinuu cu căldura pornită. Vă panicați, o soateți din priză și umblați la butoane de câteva ori… trageți aer în piept și vă uitați atent la mașină. Observați butonul blocat și îl deblocați. Cu ocazia asta trebuie să vă dați seama că la 400 de lapte trebuie 600 de făină nu 400 cum ați pus la început, da? Hei, stați puțin… cozonac fără ouă și fără ulei??? Acum e momentul să luați viața în râs și să riscați dând înainte. Aruncați 2 ouă de țară în mașină și ulei ”din ochi”. Cum am mai zis și prin alte postări, secretul la aluat e să aibă consistența aia corectă, nelipicioasă. Dregeți aluatul adăugând făină și ulei, așteptați să ”strige” mașina la voi ca să adăugați rahatul și lăsați piureul pentru diversificarea copilului ca să faceți asta. Apoi plecați de acasă vreo două ore. La întoarcere veți găsi un monstru de cozonac, perfect rumenit și absolut delicios! Un cozonac care s-a oprit din crescut la 1 milimetru de capacul mașinii și pe care familia îl va devora într-o zi.

Deci asta numesc eu PANICĂ ÎN BUCĂTĂRIE!

A doua zi o luați de la capăt dar după altă rețetă.  E bună  și rețeta asta dar nu ca cea cu panica. Crește grozav, dar nu atinge capacul :).

Cozonac cu stafide.

2 ouă mari de țară ( puse în paharul gradat)

lapte până la gradația de 400 ml ( adică vreo 310 ml de lapte) călduț 

600 de făină albă ( eu am folosit făină de la țară)

2 linguri de zahăr pudră ( și zahăr vanilat după preferință. Eu prefer fără și nu am pus nici o esență)

1 și 1/2 linguriță de sare

1 și 1/2 linguriță de drojdie uscată

4 linguri de ulei

100 gr de stafide ( înmuiate în apă călduță în prealabil. Eu am pus și 2 cuburi de rahat rămase de ieri)

Dacă aluatul vi se pare prea umed sau prea lipicios mai adăugați făină și ulei în timp ce mașina malaxează, până aluatul arată perfect. Iar stafidele le adăugați când mașina țipă prima dată.

Iar acum vă las cu poze motivaționale.

Iar cel cu stafide e atât de… mmmmm, bun! Stafidele sunt acrișoare și cozonacul e atât de fraged. Numai să scuzați pozele de mai jos că sunt făcute cu mobilul și cozonacul tăiat cât era cald.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s