Sotiesimama's Blog

Just another WordPress.com weblog

Mango cu inima mare Decembrie 21, 2009

Filed under: Interesante... sau mai putin — sotiesimama @ 9:19 am
Tags: , , , ,

Am citit cu mult timp în urmă, tocmai de aceea nu pot preciza sursa, că fructul de mango e adesea asemuit cu inima oamenilor. Atât ca formă cât și ca mărime cele două seamană relativ mult. Dar ce te faci când pe fructul în formă de inimă mai descoperi și imaginea simbolică a inimii?

L-am pozat, l-am admirat, ne-am mirat de el, l-am pus moț între fructele de pe bar și după câteva zile… l-am sacrificat în numele dragostei ( pentru fructe) :) .

Info utile:

Bogat in vitamine si carotina, mango, este fructul perfect dupa o mancare consistenta si delicioasa.

Originar din Malaezia si India, acest fruct aromat si delicios difera prin forma si dimensiune de la soi la soi. Inflorind sub mangaierea razelor de soare ale verii, considerat regele fructelor prin forma sa unica, este recunoscut si apreciat in arta si cultura indiana. Motivul mango poate fi gasit pe marginea de brocart la sari, carpete sau sculpturile exotice. Mango nu stimuleaza numai papilele gustative ale poetilor nostri ci este asemeni unei muze in creatiile lor.

Copacul de mango a fost cultivat in India in urma cu 4.000 de ani. In secolul al XIX-lea comerciantii au dus acest fruct in India de Vest, Africa, America de Sud, Persia si Egipt. Acum este cultivat in majoritatea zonelor din India, China, Malaezia, Indonezia, Australia si India de Vest.

„Mangifera indica linn” are radacini mari, iar frunzele sale nu se usuca niciodata, fiind vesnic verzi. El se poate dezvolta pana la 30 de metri inaltime, iar florile sale au un miros foarte puternic. Fructele de mango capata o culoare portocaliu-rosiatica, atunci cand sunt coapte si sunt foarte aromate. Soiurile de mango disponibile in India sunt alphonso, jeengira, dussehri, totapuri, neelam, banganapalli si suvarnarekha.

Fructul de mango este foarte hranitor si o excelenta sursa de carotina in comparatie cu alte fructe. Un fruct de mango de marime medie poate oferi pana la 15.000 de unitati de vitamina A care sunt suficiente pentru o saptamana intreaga, iar aceasta vitamina poate ramane in corp si este benefica ficatului. Consumul frecvent de mango poate preveni afectiunile cancerigene. Bogat in vitamina C si caroten, previne oboseala nervoasa, tensiunea mentala, isteria si insomnia.

Cumparat de dimensiuni medii si cu coaja tare, poate fi pastrat pentru mai mult timp intr-o incapere racoroasa sau in frigider. Acest fruct se consuma, de preferita, cu cel putin jumatate de ora inainte de masa sau la trei ore dupa masa de pranz.

Substantele nutritive per 100 g

Mango copt   Mango necopt  
Proteine (gm)   0.6   0.7  
Grasimi (gm)   0.4   0.1  
Minerale (gm)   0.4   0.4  
Fibre (gm)   0.7   1.2  
Carbohidrati (gm)   16.9   10.1  
Energie (kcal)   74   44  
Vitamina C (mg)   16   3  
Beta-carotina (mcg)   1,990   NA  
Potasiu (mg)   205   83  
Sodiu (mg)   26   43  
Calciu (mg)   14   10  
Fier (mg)   1.3   0.33  
Fosfor (mg)   16   19  
Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s